Tento pátek 16.12.2022 jdeme do finále šestého ročníku hudební série Večery S koncerty v Divadle U Kapličky 2022 v Českých Budějovicích. Patron ročníku Pavel Jarčevský opět našel slova pro listopadové účinkující:

Medvíďata

Dětský sbor ZUŠ Český Krumlov, který od roku 1995 působí pod vysoce odborným vedením Mgr. Lukáše Holce, to už je v hudbě nějaký pojem! Pro mne je opravdu neuvěřitelné, jaký mají tito mladí hudebníci žánrový rozsah, kolik stihnou zazpívat koncertů a kde všude v Evropě již mohli posluchači obdivovat jejich čistý, bezprostřední, a přitom mimořádně ukázněný projev. Nemám v tomto směru sice žádné zkušenosti, ale rozhodně mi nemůže uniknout, s jakou jistotou, láskou, zodpovědností a obětavostí přistupují ke svému koníčku. Však také právě díky skvělé (nejen hudební) průpravě poslala Medvíďata do světa i nemálo výborných sólistů. A navíc z pohledu pedagoga: Jestliže si uvědomím, jak těžké je udržet pohromadě a ve formě pětičlennou kapelu dospělých, zdá se mi, že pan magistr Lukáš Holec musí kromě not a taktovky někde nosit ještě ukrytou svatozář.

 

Blondýna Eva Suková

„Já proti ničemu neprotestuju…, jen se těším, až si zanakupuju…“. Nebo „…jenomže, co chceš, vyšpul tu, stejně jsi paní u pultu…“. Spousta Eviných básnických obratů mě, jak se říká, okamžitě dostane do kolen. Rozený bavič v ženském provedení, projevem občas nenápadně připomínající Jitku Molavcovou. Ale pozor, nenechte se mýlit zjevem ani komikou Takhle programově naivní Blondýna vás najednou uzemní nesmírně vážnou, hlubokou a subtilní výpovědí. Přesným zásahem do krajiny srdeční, který by jí leckterá nejen folková hvězda mohla závidět.

 

Spolektiv

Bylo to na festivalu Zahrada ve Strážnici, musel se psát asi rok 1994. Festivalové hraní se nám s kapelou tenkrát moc nepovedlo. Zklamán uklidil jsem se do kouta pod jakousi prázdnou scénu. Jenže ta se za chvíli začala plnit muzikanty, kteří už na zvukové zkoušce zatraceně váleli. Zvědavost tedy brzy zahnala můj smutek a já jsem se náhle přistihl, jak se zatajeným dechem sleduji naprosto originální koncert. Ano, byl to spolek, kolektiv českobudějovických studentů, jak jsem se tehdy v závěru koncertu dověděl. Už tenkrát měla jejich muzika podobný říz, jaký má dnes. Texty, melodie i aranže s neuvěřitelně silnou imaginací a explozivní dynamikou. Dnes po téměř třiceti letech postupně sleduji, že tito hudebníci neusnuli na vavřínech, ale stále na sobě intenzivně pracují. Dokladem toho bude jistě nejen pro mne předvedení originálního a odvážného projektu Genesis.

Pavel Jarčevský

 

Rozhovor s Lukášem Holcem v Televizi Jižní Čechy můžete ze záznamu vidět na: - YouTube kanálu Večery S - Hvězdy jihu 44 - Folk&Country na JČ1 prosinec 2022 - Lukáš Holec, Medvíďata  nebo na https://www.facebook.com/…ys/ - Hvězdy jihu 44 - Folk&Country na JČ1 prosinec 2022

  

Výtvarný doprovod pátečních Večerů S 16. 12. 2022 pro návštěvníky připravil českobudějovický fotograf Petr Lundák. Sám ke své tvorbě uvádí:

"Už ani nevím, od kdy přesně fotím. Před pár lety mě však začalo bavit fotoaparátem zachycovat dění okolo. Na ulici. Baví mě fotit zejména lidi a jejich každodenní život. V dnešní době se tomu říká streetfoto.

Své obrázky pořizuji zejména cestou do práce, ať už foťákem či telefonem. A mé zaměstnání se skvěle doplňuje s mým koníčkem, jsem fotograf v MF Dnes. O nejrůznější situace, ze kterých se dá udělat parádní fotka, tedy rozhodně nouzi nemám.

Žiji v Českých Budějovicích, jsem ženatý a mám dvě děti. Mé fotky tedy můžete najít jednak v novinách, na internetových portálech, ale občas i na nějaké té výstavě. Jsem i členem českobudějovického fotoklubu Vývojka."

 

 

 

Večery S koncerty v Divadle U Kapličky

 

Kdy: pátek 16. prosince 2022 od 19:00 hodin

Kde:  Divadlo U Kapličky, Husova 622/45, Č. Budějovice

 

MEDVÍĎATA

mládežnický pěvecký sbor ZUŠ Český Krumlov

absolutní vítěz Mezzochori 2022

BLONDÝNA

originální písničkářka

SPOLEKTIV

projekt GENESIS

 

FB událost

 

 

Předprodej vstupenek - městský rezervační systém CBsystem od 21.11.2022 do 15.12.2022

 

Další předprodej vstupenek od 22.11. do 15.12.2022:

 

prodejna hudebních nástrojů Melodie, U Černé věže 8, České Budějovice

 

PO - PÁ 9.00 - 17.00, SO 9.00 - 11.30; tel.: 775 592 195

cena na koncert v předprodeji 160,- Kč, na místě 200,- Kč

 

(Bezbariérový přístup, stolová či řadová úprava sálu a na baru dostatečný výběr!)

 

Večery S budou pokračovat v pátek 20. ledna 2023 opět od 19:00.

Můžete se těšit na trojici účinkujících: Petr Vašina&Michaela Mádlová, Jitka Knížková, Zlee Jazzyky

 

Za Večery S na viděnou!

 

Jarda Hnízdil

 

 

www.archiv.spolektiv.cz/…y-s

https://www.facebook.com/…ys/

https://www.facebook.com/…tiv