Do finále Porty v Lesním divadle v Řevnicích postoupilo tentokrát 10 finalistů. A deset semifinalistů. Z nich jeden, dle hodnocení odborné poroty v Řevnicích postoupí do finále Interpretační soutěže Porty 2021. Ta se před odbornou porotou uskuteční 16. a 17. 7. 2021

Díky pandemii a podmínkám, které omezily pořádání hudebních akcí v březnu a dubnu, se pravidla pro soutěž Porty upravila dle možností a časového rozvrhu jednotlivých oblastních kol.
Pro některé pořadatele tak uspořádání soutěžního kola bylo možné jen formou hodnocení zaslaných videí, tak jako tomu bylo v roce 2020. Celý systém soutěže tak kombinoval dvě varianty hodnocení. Buď porota vybírala vítěze ze zaslaných videonahrávek, nebo se oblastní kolo uskutečnilo v co nejzazším termínu živě před porotou, ale bez diváků.  V některých případech se dvě oblastní kola spojila z důvodu menšího počtu přihlášených soutěžících. Dnes tedy známe všechny finalisty, ke kterým patří i vítěz Brány.

Finalisté mají možnost, zúčastnit se také autorské soutěže. Písničky musí být původní a termín jejich zveřejnění je určen max. na 1. 9. 2020. Mohou tedy být vydány nebo veřejně provozovány necelý rok před soutěží. Cílem autorské soutěže není hodnotit dávno obehrané a užívané písničky, ale motivovat autory a interprety k nové tvorbě.  Vítězná písnička bude nasazená v hitparádě Česká dvanáctka.

Vedle tradičních cen Porty, které uděluje odborná porota, jsou již několik let vyhlašována i další ocenění. Cena SAI, Cena Country rádia, Cena Českého rozhlasu Olomouc a také cena Obce spisovatelů, která je udělována za nejlepší text.

V současné době již probíhá i SMS soutěž Porty na www.porta-festival.cz Zde mají návštěvníci webu možnost poslat prostřednictvím SMS svůj hlas některému z finalistů, kteří do soutěže poslali svoji videonahrávku.

Vítěz Porty 2021 si odnese již po čtrnácté kytaru, kterou věnuje firma Furch, získá dále možnost nahrát singl ve studiu Chevaliere Helenky Rytířové, možnost  vystoupit na některém z partnerských festivalů Porty a také medailonek v Country rádiu. Další ocenění získají např. SE mikrofony od firmy Audiopro, sluchátka od firmy Sennheiser a další dárky jako např. ladičky nebo struny od Music City.

Letos se všechny hudební produkce, tedy finále, semifinále i recitály soutěžících, odehrají na scéně Lesního divadla.  Věříme, že i celý program Porty 2021 bude pro naše diváky zajímavý a užijí si krásné hudební chvíle v Lesním divadle v Řevnicích již po třinácté.

JVZ