Log in

Ze studentské kuchařka Helenky Rytířové: Škvarková pomazánka

Škvarková pomazánka

Období masopustu je v plném proudu. A co k němu patří? Jitrnice, jelítka, ovárek… a také škvarková pomazánka. Pojďme si ji teď připravit.

Ingredience:

kelímek škvarků – asi 200 gramů

3 vejce

3 polévkové lžíce hořčice

1 větší cibule

1 lžička soli

pepř

 

Postup:

Vejce uvařím natvrdo, vařím 10 minut. Oloupu je a přepůlím. Škvarky hodím do mixéru, přidám hořčici a rozmixuji. Přidám uvařená vejce a ještě chvíli mixuji, až mi vznikne hladká pomazánka. Přendám ji do mísy.

Cibuli rozkrájím a vmíchám ke škvarkům. Dochutím solí a pepřem, mísu přikryji a dám do druhého dne uležet v ledničce.

Mažu na čerstvý chleba.

Vaření vajec natvrdo:

Vajíčka vyndám z chladničky a nechám ohřát na pokojovou teplotu. Dám je do kastrůlku se studenou vodou, aby byla celá ponořená, a uvedu k varu. Vařím 10 minut! (Když na ně zapomenu, mají žloutky ošklivou zelenou barvu.) Uvařená vyndám lžící a dám do hrnku se studenou vodou. Naťuknu na širší straně a ještě je ponořím do studené vody, aby šla dobře oloupat.

Dobrou chuť!