...a ePortýr byl u toho! :-)
Nizozemská písničkářka (která ovšem už několik let žije v Praze) si pro křest svého debutového alba zvolila nejistou dobu stále se zpřísňujících pandemických omezení a zákazů. A zpočátku se zdálo, že se pesimistické prognózy potvrdí - ještě čtvrt hodiny před začátkem koncertu sál divadla Dobeška zíval prázdnotou. Ale pak se někde otevřelo stavidlo a najednou bylo plno! A to je moc dobře, protože koncert byl opravdu mimořádný.

Role předskokanky se zhostila Eva Suková, v muzikantském světě známá jako Blondýna (která své album Nevolej mi do nebe pokřtila jen před několika málo dny). A to byla pro ten večer poslední chvíle, kdy stál na pódiu někdo osamoceně.

Program svého vystoupení zahájila Loes společně s houslistou Honzou Bartoškem, hned při další písničce se k nim přidal Paul van Vlodrop, kterého brzy vystřídala kompletní sestava Lu's &.
Na ně jsem byla hodně zvědavá, protože mám stále v paměti jejich suverénní vítězství na letošní Portě. A nezklamali, naopak, jejich projev byl sebejistější, než jak si ho pamatuju z Řevnic.

Hrály se převážně písničky z právě pokřtěného alba All I Ever Really Seem To Say, a to vesměs autorské skladby. I když moje bigbítová dušička se radostně zatetelila při bravurně zazpívaném remaku slavné Don’t Dream It’s Over (originál pochází od australské rockové skupiny Crowded House). Další převzatá skladba Já, písnička zazněla v závěru večera, kdy se na pódiu sešli všichni účinkující.

Ale ani v konkurenci známých melodií se Loesiny skladby neměly za co stydět. Naopak, kdyby místo folku autorka dala přednost popu, přinejmenším Being Here s výraznou melodií by aspiroval na hit roku. Podobné ambice by klidně mohla mít skladba Reason to Rhyme (na koncertě zazněla s českým textem Honzy Řepky pod názvem Basa má čas), zatímco písničku Traveling Shoes si pro změnu dokážu představit jako podmanivý soundtrack k nějakému road movie.
A protože miluju Paula Simona (i Arta Garfunkela :-)), nesmírně mě potěšil kousek s názvem Simon Says.

A víte co? Nebudu tady vyjmenovávat jednotlivé body programu, prostě si pusťte záznam. Snad vám domů přenese aspoň kousíček té báječné atmosféry z divadla Dobeška.


Předskokan: Blondýna (Eva Suková)
hosté: Paul van Vlodrop (kytara), Radek Vaňkát (dobro)

Lu's &:
Loes van Schaijk – zpěv, kytara, kontrabas, bodhrán
Michal Rudolf Cádra – zpěv, kytara, mandolina, akordeon
Anna Marie Hradecká – zpěv, klávesy
Honza Bartošek – zpěv, housle