Divadlo Hybernia praskalo ve švech, když publikum bez dechu sledovalo špičkový výkon jednoho z nejlepších světových kytaristů (ČR navštívil už po patnácté). Ani po pěti přídavcích neměli diváci dost a Tommyho Emmanuela odměnili několikanásobným "standing ovation".
A proč takový poprask kolem vystoupení jednoho instrumentalisty?


Tommy Emmanuel totiž na pódiu dokáže zdánlivě nemožné. Svou kombinovanou technikou, kdy na jedné kytaře hraje současně basovou linku, melodii i perkuse, dokonale zaplní akustický prostor. Nepotřebuje orchestr za zády - on je sám sobě orchestrem.

Ve více než dvouhodinovém programu protáhl publikum mnoha žánry; od country přes jazz, ragtime, blues i rock'n'roll (zahraný v tak strhujícím tempu, že by i Chuck Berry zbledl závistí :-) ). Nechyběla ani pocta Beatles v podobě instrumentální verze Here comes the sun. Perkusním "sólem" zahraným jen pomocí kytarové ozvučnice a bubenické metličky pro změnu zahanbil nejednoho bubeníka...

Ale nemusíte být zrovna znalci, abyste si víc než dvouhodinový program vychutnali. Tommy Emmanuel jako zdatný showman žertovně a s nadhledem prokládal hůř stravitelné (pro laika) kousky mluvenými komentáři nebo muzikantskými fórky, které vyvolávaly nadšenou odezvu z hlediště. Celý program působil dojmem nepřetržité vtipné improvizace, do níž byl chvílemi zapojen i osvětlovač. Pokud šlo o skutečnou, nenazkoušenou improvizaci, klobouk dolů!

Takže, až bude Tommy Emmanuel v ČR po šestnácté, nenechte si ho ujít!!! A pokud byste měli zájem o další vystoupení skvělých kytaristů, věnujte svou pozornost festivalu Kytara napříč žánry, který se odehrává každý podzim a nabízí vybranou kvalitu. Příští rok se bude konat už 23. ročník.

Divadlo Hybernia, Praha, 12.11.2019
Hosté: Regina Bakhritdinova (RU), Stanislav Barek (CZ)
Pořadatel: Festival Kytara napříč žánry

Tommy Emmanuel live:

... a s hostem (Regina Bakhritdinova):

Fotogalerie: